Att ett techbolag köps upp av en större spelare skriver vi om minst en gång i veckan här på Breakit. Men att samma entreprenörer säljer samma bolag tre gånger hör inte till vanligheterna.
Men vi tar det från början.
Magnus Aideborn grundade ArrivalGuides i början av 00-talet. Bolaget gör reseguider som används på många stora resesajter. De har skapat ett system som gör att destinationerna själva kan skriva innehåll som sedan via deras system publiceras på olika sajter.
Efter att ha drivit bolaget ett par år kontaktade de Eniro, och den kontakten slutade med att hela ArrivalGuides köptes upp. – Sen kom finanskrisen och de var tvungna att rensa upp i företaget, då fick vi köpa tillbaka det för en symbolisk summa, berättar Magnus Aideborn.
Men det var inte slut där. Efter att ha drivit bolaget i ytterligare ett par år kontaktade de Lonely Planet, en riktig jätte i resevärlden. Det slutade med att jätten köpte upp dem i en affär (som Breakit rapporterade om här). Men inte ens här tog det slut. För sen kom ju nästa kris. – När Covid drog in över världen stannade hela reseindustrin, säger Magnus Aideborn.
Krisen ledde till att hela Lonely Planet, tillsammans med ArrivalGuides såldes till Red Ventures 2020. I och med att Red Ventures som är en mediejätte inte hade något intresse i att driva ett content spår så upprepades historien.
– Då hände samma sak igen, de kontaktade oss och frågade om vi ville ta över, berättar Magnus Aideborn. Och så blev det. För en symbolisk summa (en gång till) tog de över bolaget. Då var det i dåligt skick med en omsättning på bara 4 miljoner kronor och en förlust på 12 miljoner kronor. Ytterligare en gång lyckades de vända bolaget. Förra året omsatte ArrivalGuides 10 miljoner och var operationellt lönsamma.
Nu säljer Magnus Aideborn och Ola Zetterlöf bolaget en tredje gång. Den här gången är det till det spanska traveltechbolaget Smartvel. Frågan måste ju ställas – varför kan ingen annan än ni driva det här bolaget?
– När man drivit ett bolag i så många år som vi har gjort vet man vad som behövs och vad man kan skära bort. Det gäller att låta tekniken jobba, då kan man sänka kostnaderna och få fart på affären, säger Magnus Aideborn.
Kan ni tänka er att göra det här igen – att sälja en fjärde gång?
– Haha, nej nu vill vi inte ha tillbaka det, skrattar Magnus Aideborn. Hur mycket de har fått betalt vill han inte avslöja.
Nu driver Magnus Aideborn investmentbolaget Lion Ventures tillsammans med Ola Zetterlöf. De investerar i snabbväxande traveltechbolag och har bland annat Staynordic, Indest och Toristy.
Jon Wahlqvist
Webbredaktör
Med ArrivalGuides har man som resenär all världens guideböcker bara ett mobiltryck bort. Så attraktivt blev till sist det lilla Göteborgsföretagets modell att världsspelaren Lonely Planet köpte det 2019. Bakom framgångarna står en verklig doldis inom svensk travel tech och serieentreprenörskap.
Lägg Magnus Aideborns namn på minnet. Som en av grundarna till investment-bolaget Lion Ventures har han haft ett finger med i spelet vid skapandet av en uppsjö av nya företag inom traveltech. Bågen är högt spänd; Lion Ventures har en konsoliderad prognos att gå från 15 miljoner kronor i omsättning 2022 till 65 miljoner 2024, med ett operativt resultat på 14 miljoner.
Magnus Aideborn är en gammal räv i rese Sverige och grundade sitt första företag redan 1989. I början av karriären var han med och byggde upp gratis-kartskonceptet Besökskartan och sedan Göteborgsguiden, innan han så småningom kom in på det digitala spåret.
I ett antal artiklar kommer vi nu att kartlägga honom och hans många startups. Först ut är företaget som allt startade med en gång i tiden – ArrivalGuides, grundat av Aideborn år 2000 och samdrivet med parhästen Ola Zetterlöf sedan Zetterlöfs entré år 2006.
– Idén bakom det var att vi ville erbjuda reseindustrin digital destinations-information i form av destinationsguider. Detta förmedlade vi sedan vidare till flygbolag, online-resebyråer och hotell över hela världen, berättar Magnus Aideborn över Teams från Sveriges framsida.
Ganska snart väckte modellen intresse även hos andra företag, som Gula Sidornas lokalbolag Din Del. 2007 köpte Din Del ArrivalGuides, men misskötte förvärvet så mycket att de 2009 kom att sälja tillbaka det till Aideborn och kompani. Återförsäljningspris: en krona.
Från 2010 gjordes en omstart med fortsatt fokus på att licensiera destinationsinformation, primärt så kallat statiskt, icke-bokningsbart content.
– Men redan efter ett par-tre år började vi titta på att om vi skulle kunna addera på bokningsbart content, så att man skulle kunna boka saker på olika ställen, fortsätter Magnus Aideborn.
ArrivalGuides modell bygger på att samla material i en databas, som sedan licensieras ut till aktörer med behov av content på olika sätt, såsom på webbsidor, i PDF-guider, i wifi- och inflightsystem eller i olika sorters appar. Inflödet av material täcks till stor del genom partnerskap med turistbyråer och besöksorganisationer, som också har ett naturligt incitament att hålla allt uppdaterat och attraktivt framställt. Det ArrivalGuides gör är alltså att fronta materialet mot kund genom sin plattform.
– Så det blev ett perfekt ekosystem, sammanfattar Magnus Aideborn.
Idag är ArrivalGuides en stor spelare inom destinationsmarknadsföring, och täcker 624 destinationer och 55 000 points of interest. Men för att kunna växa ytterligare behövde teamet draghjälp från någon av de stora drakarna på marknaden. Särskilt intressant ansåg man att Lonely Planet var, eftersom de hade ”ett varumärke och jättemycket content, men ingen B2B-affär, bara B2C”, som Magnus säger. Men han hade redan försökt kontakta dem i flera år, utan resultat.
– Fast när jag kontaktade dem i november 2018 fick jag för första gången någonsin ett svar redan efter 20 minuter och efter 25 minuter ytterligare ett, från en annan person på företaget som ville vara med i diskussionen, berättar Magnus.
Och sen gick det fort. Redan i februari 2019 köpte Lonely Planet loss ArrivalGuides för en hemlig summa. Magnus fortsatte nu som anställd i det företag han hade byggt upp och hjälpte till med all integrering och prissättning av allt material. Allt var sedan färdigt för utrullning vid sämsta tänkbara tillfälle, i februari 2020, alldeles när coronapandemin stod vid dörren.
Nu ville helt plötsligt ingen licensiera något content från ArrivalGuides, eller köpa guideböcker från ägarna Lonely Planet. Följden blev att företaget fick kapa alla icke nödvändiga kostnader, inklusive utgifterna i ArrivalGuides.
– Så de gjorde ett första svep i maj månad, med halva personalen här, och sedan gick det bara en månad innan de gjorde ett svep där de kapade den andra halvan. Så vi var bara tre personer kvar när de var klara med sin utgallring.
I december 2020 fick Lonely Planet en ny ägare, Red Ventures, och i maj 2021 köpte Magnus Aideborn och Ola Zetterlöf återigen tillbaka sitt skadskjutna bolag. Sedan dess har de rullat vidare mot nya framgångar. Nu är siktet framför allt inställt på att addera bokningsbart innehåll.
– Redan 2015 var vi partner till holländska Tiqets när de ville rulla ut sin affär inom bokningsbart innehåll till B2B2C-segmentet. Vi hade även delägande i Tiqets. Men då kände de att tiden var för omogen när det gällde B2B2C, och satsade istället på B2C.
Idag ser läget annorlunda ut, och ArrivalGuides ligger i frontlinjen för att bredda fokus även till bokningsbart innehåll inom B2B2C.
Reportage: Joakim Rådström
Copyright © 2024 Aideborn Consulting AB
Webbdesign by MaLindholm